Så här går det till:

Kontakta oss via telefon eller mail för att få veta när nästa musttillfälle är. Tillsammans bestämmer vi var och när du kan lämna dina äpplen.
Minsta mängd är 50 kg, ca 4-5 papperskassar.
OBS! Äpplena ska vara mogna - läs mer om hur du vet det längre ner.

Att blanda olika sorter brukar bli mycket bra. Fallfrukt som är fula i skalet eller äpplen med "rostfläckar" går också bra, men de får inte var ruttna eller övermogna. Ett övermoget äpple är mjukt och "knakar" inte när man tar ett bett.
Det får inte vara fallfrukt från häst- ko eller fårhagar då de kan innehålla kolibakterier.

Vi märker upp vilka som är dina äpplen och mustar bara dessa i en egen batch.
Musten pastöriseras och tappas direkt i bag in box. Nu är den hållbar minst ett år i rumstemperatur.
När du öppnat musten bör den förvaras svalt (i kyl) och hållbarheten är ca en månad -om du får den att räcka så länge....
Mogna äpplen

Färgen på frukten är snabbaste sättet att se om den är mogen. Enklaste sättet är att dela äpplet på mitten och se på kärnorna. De ska var svarta och blanka.

Det ska vara lätt att plocka ner äpplet från trädet, utan att dra eller rycka i det. Det går bra att använda fallfrukt, men även på dessa kan du använda de andra tipsen.

Sist, men inte minst kan du smaka på frukten. Äpplen som smakar gott kommer att ge must som smakar gott! Det ska vara saftigt och sött, med krispigt fruktkött.
